VILKEN KVÄLL!

Äppelprat litetOrdf liten 

 

Torsdagen den 8:e september – en helt fantastisk sensommarkväll – hälsades ett 30-tal LKG:are välkomna till SOLNÄS fruktodling av Signe Tillich, gårdshunden. Sedan tog matte och husse, Lisbeth och Erik Löwendahl, på allra bästa sätt hand om en glad och tacksam grupp.

En underbar vandring genom odlingarna blev det – och så mycket vi lärde oss! Att ett äppelträd byts ut efter 20 år, att jorden prepareras i tre år innan ett nytt träd planteras, att tvestjärtarna förses med så mysiga bostäder att de inte ger sig på äpplena, att manliga skadeinsekter blir så betagna av härligt feromondoftande trådar i träden att de struntar i att jaga honor att befrukta... Vi får veta att äpplen och även en del päron från Solnäs säljs i hela Sverige och att man , när man hanterar äpplena inför frakt, har dem i vatten för att de inte ska skadas. Förutom att bli synat av människoöga blir varje äpple dessutom fotograferat för att kunna bli klassifierat. Vi fick också veta hur det fungerar i de fiffiga kylarna med låg syrehalt som gör att frukten håller sig fräsch långt in på våren.

Och känslan . . Doften av äpplen, att få plocka det äpple som såg allra mest tilltalande ut och få sätta tänderna i det, att få handla frukt och alla andra goda produkter, att få njuta av fika med härlig äppelkaka...

Visst kan man säga…VILKEN KVÄLL !